Informujemy, że w związku z pandemią Covid-19 i ponownym,
sukcesywnym otwarciem szkoły wprowadzone zostają nowe zasady
funkcjonowania placówki. Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki
w Soli wdrożyła i będzie stosowała nowe procedury bezpieczeństwa,
które zostały zamieszczone poniżej. Prosimy Państwa o zapoznanie
się z nimi.
Niniejsze procedury powstały na podstawie wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego.
Celem procedur jest zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zakażenia wirusem SARS-CoV wywołującym chorobę COVID-19.
Dokumenty do pobrania:
Procedura
przyprowadzania i odbierania uczniów ze szkoły
1. Do szkoły
może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących
infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na
kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
2. Do odwołania
należy ograniczyć bezpośredni kontakt z osobami trzecimi do
niezbędnego minimum.
3. Rodzice
oczekują na dzieci przed szkołą.
4. W szkole
zostaje wyznaczona przestrzeń wspólna, do której mają prawo wejść
w szczególnych przypadkach rodzice
5. Opiekunowie i
rodzice uczniów wchodzący w szczególnych przypadkach do szkoły,
mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły, zachowując zasady:
1) dystans
od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi musi wynosić min. 1,5 m,
2) dystans
od pracowników szkoły musi wynosić min. 1,5 m,
3)
opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa
związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować
środki ochronne: osłonę ust i nosa, nosić rękawiczki jednorazowe
lub dezynfekować ręce).
6. Po każdym
kontakcie z osobami trzecimi należy dezynfekować ręce. W przypadku
stosowania rękawiczek powinny być często zmieniane. Należy unikać
dotykania twarzy i oczu w trakcie noszenia rękawiczek.
7. Wszystkim
wchodzącym do budynku szkoły umożliwia się skorzystanie z płynu
do dezynfekcji rąk.
8. Przy wejściu
do budynku szkoły zamieszczona jest informacja o obowiązku
dezynfekowania rąk oraz instrukcja użycia środka dezynfekującego.
Procedura przeprowadzania dezynfekcji w szkole
1. Przy wejściu
głównym do szkoły umieszczone są numery telefonów do właściwej
miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, szpitalnego
oddziału zakaźnego i służb medycznych.
2. Przy wejściu
do szkoły znajduje się dozownik z płynem do dezynfekcji rąk, z
którego obowiązana jest skorzystać każda dorosła osoba wchodząca
do budynku szkoły. Zobowiązuje się personel sprzątający do
regularnego sprawdzania stanu pojemnika z płynem i uzupełniania
go w razie potrzeby. Dozowniki z płynem do dezynfekcji znajdują się
również w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych oraz we wszystkich
salach lekcyjnych.
3. Należy
dopilnować, aby wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów,
wchodzące do szkoły dezynfekowały dłonie lub zakładały
rękawiczki ochronne, miały zakryte usta i nos oraz nie przekraczały
obowiązujących stref przebywania.
4. Zobowiązuje
się personel sprzątający do regularnego dokonywania prac
porządkowych, w tym zwłaszcza czyszczenia ciągów komunikacyjnych,
a także dezynfekowania co najmniej dwa razy dziennie powierzchni
dotykowych: poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów,
poręczy krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów w
salach i pomieszczeniach do spożywania i przygotowywania posiłków.
Przeprowadzenie prac porządkowych należy odnotować w harmonogramie
prac porządkowych na dany dzień zawieszonym na tablicy ogłoszeń.
5. Osoba
odpowiedzialna za podawanie uczniom posiłków obowiązana jest do
przeprowadzenia uprzedniej dezynfekcji powierzchni, na której
spożywany jest posiłek, a także sprzętów służących dzieciom
do jego spożycia. Po każdym posiłku blaty, stoły i poręcze
krzeseł są dezynfekowane przez personel sprzątający.
6. Dyrektor lub
wyznaczony nauczyciel dokonuje codziennego monitoringu prac
porządkowych, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w
czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów
komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy,
klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w
pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur komputerowych,
włączników itd.
7.
Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń
producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji.
Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do
wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak
aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków
służących do dezynfekcji.
8. W
pomieszczeniach sanitarnohigienicznych wywiesza się plakaty z
zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do
dezynfekcji rąk – instrukcje dezynfekcji.
9. Nauczyciele
co najmniej raz dziennie przypominają uczniom o konieczności
zachowania higieny, w tym o częstym i regularnym myciu rąk –
zwłaszcza po skorzystaniu z toalety, przed jedzeniem oraz po
powrocie z zajęć na świeżym powietrzu. W tym celu przeprowadzają
pokaz mycia rąk. Należy również zwracać uczniom uwagę na
odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania czy kasłania.
10. Przedmioty i
sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie
umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić
do nich dostęp. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze
itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy czyścić lub
dezynfekować.
11. Należy
wietrzyć salę co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy.
Procedura organizacji zajęć lekcyjnych
§ 1
1. Plan lekcji
układany jest w taki sposób, aby w miarę możliwości każdego
dnia uczniowie tych samych klas rozpoczynali zajęcia o zbliżonej
godzinie, co ma na celu wyeliminowanie spotykania się uczniów
różnych klas w szatni szkolnej.
2. Jeżeli jest
to organizacyjnie możliwe poszczególnym klasom udostępnia się co
drugi boks w szatni.
3. Należy
unikać częstej zmiany pomieszczeń, w których odbywają się
zajęcia.
4. Uczeń
posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą
znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we
własnej szafce, jeżeli szkoła posiada szafki. Uczniowie nie
powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
5. Podczas
realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych,
w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć
ćwiczenia i gry kontaktowe.
6. W miarę
możliwości zajęcia sportowe należy przeprowadzać na otwartym
powietrzu.
7. Uczeń nie
powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.
Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami
edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. W
takich sytuacjach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały
swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o
regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki i rzeczy.
8. W sali
odległości między stanowiskami dla uczniów powinny wynosić min.
1,5 m.
9. Jeżeli
istnieją ku temu możliwości kadrowe, do jednej grupy uczniów
przyporządkowani są ci sami nauczyciele.
10. Jeżeli
istnieją ku temu możliwości lokalowe jedna grupa uczniów przebywa
w wyznaczonej i w miarę możliwości stałej sali.
11. Z sali, w
której przebywa grupa, należy usunąć przedmioty i sprzęty,
których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować.
§
2
Organizacja pracy biblioteki
- Biblioteka szkolna czynna jest
zgodnie z ustalonym harmonogramem.
- Książki oddawane przez uczniów są
składowane w wydzielonym miejscu, odseparowane od reszty książek i
poddawane dwudniowej kwarantannie. W tym czasie nie mogą zostać
wypożyczone kolejnym uczniom.
Organizacja sposobu korzystania z biblioteki uwzględnia
wymagany dystans przestrzenny, czyli minimum 1,5 m. odległości między
użytkownikami. W celu zachowania wymaganego dystansu społecznego ogranicza się
liczbę użytkowników korzystających jednocześnie z biblioteki.
§3
Procedura organizacji pracy świetlicy szkolnej
1.
Celem
procedury jest zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zakażenia wirusem SARS-CoV-2
wywołującym chorobę COVID-19.
2.
Szkoła organizuje zajęcia świetlicowe dla uczniów, których
rodzice zgłosili potrzebę korzystania ze świetlicy szkolnej.
W związku z sytuacją epidemiologiczną w roku
szkolnym 2020/2021 do świetlicy szkolnej przyjmowane będą wyłącznie dzieci
dojeżdżające do szkoły oraz uczniowie klas I – III, których rodzice/opiekunowie
pracują zawodowo lub samotnie wychowują dziecko.
3.
W
miarę możliwości zajęcia świetlicowe należy przeprowadzać na świeżym powietrzu.
Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz placu zabaw w
czasie pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły, przy zachowaniu
zmianowości grup i dystansu pomiędzy nimi.
4.
Korzystanie
z boiska szkolnego oraz placu zabaw odbywa się wyłącznie pod opieką
nauczyciela.
5.
Zajęcia świetlicowe odbywają się w stołówce szkolnej, a razie
potrzeby mogą odbywać się w innych salach dydaktycznych.
6.
Na świetlicy szkolnej obowiązują zasady reżimu sanitarnego.
7.
Sale,
w których odbywają się zajęcia świetlicowe wyposażone są w środki do dezynfekcji
rąk. Nauczyciele zobowiązani są poinstruować uczniów o konieczności dezynfekcji
rąk po wejściu do sali. Uczniowie dezynfekują ręce pod nadzorem nauczyciela
świetlicy, po czym zajmują wyznaczone miejsca.
8.
Z
sali, w której przebywa grupa, należy usunąć przedmioty i sprzęty, których nie
można skutecznie umyć, wyprać lub zdezynfekować.
9.
Uczeń
nie powinien zabierać ze sobą do świetlicy niepotrzebnych przedmiotów.
Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z
niepełnosprawnościami. W takich sytuacjach należy dopilnować, aby dzieci nie
udostępniały swoich zabawek innym osobom, natomiast rodzice/opiekunowie dziecka
powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawek i
rzeczy.
10. Uczniowie
nie mogą wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
11. Pracownicy świetlicy
wietrzą sale, w których odbywają się zajęcia świetlicowe przed przyjściem
dzieci na zajęcia, a także co godzinę i w miarę potrzeb.
12. Sprzęty, zabawki, pomoce
dydaktyczne, które wykorzystywane były podczas pobytu uczniów w świetlicy są
dezynfekowane przez wyznaczone osoby.
13. Wszyscy pracownicy szkoły
oraz uczniowie muszą stosować i przestrzegać podstawowych zasad
zapobiegawczych, które istotnie wpłyną na ograniczenie ryzyka zakażenia:
- często myć ręce zgodnie z instrukcją.
- stosować zasady ochrony podczas kaszlu i
kichania zakrywając usta i nos łokciem.
- unikać dotykania oczu, nosa i ust.
14. W świetlicy znajduje się
termometr bezprzewodowy do badania temperatury w przypadku
podejrzenia złego stanu zdrowia dziecka.
15. Do
świetlicy może uczęszczać wyłącznie uczeń zdrowy, bez objawów chorobowych
sugerujących chorobę zakaźną. Nauczyciel świetlicy w przypadku
stwierdzenia objawów chorobowych u ucznia wskazujących na infekcję dróg
oddechowych, zobowiązany jest postępować zgodnie z Procedurą postępowania na wypadek
podejrzenia zakażenia COVID-19.
16. Rodzice/prawni
opiekunowie/osoby upoważnione do odbioru uczniów oraz osoby trzecie nie wchodzą
do budynku szkoły. Osoba odbierająca ucznia ze świetlicy nie może wchodzić do
pomieszczenia, w którym odbywają się
zajęcia świetlicowe. Uczeń odbierany jest zgodnie z Procedurą przyprowadzania i
odbierania ucznia ze szkoły.
17. Uczniowie kończący zajęcia
opuszczają salę i budynek szkoły z zachowaniem dystansu społecznego
niezbędnego do bezpiecznego poruszania się i korzystania
z części wspólnej szkoły (korytarz, szatnia, toaleta).
Procedura bezpieczeństwa pracy stołówki i wydawania posiłków
1. Personel
kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej
powinni ograniczyć kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
2. Odległość
między stanowiskami pracy na stołówce szkolnej powinna wynosić co
najmniej 1,5 m.
3. Jeżeli
zachowanie warunku, o którym mowa w ust. 2 jest niemożliwe, wówczas
pracodawca zapewnia środki ochrony osobistej, w postaci masek,
przyłbic, rękawic ochronnych, fartuchów.
4. Szczególną
uwagę zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy,
opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz
sztućców.
5. Posiłki
wydawane są z zachowaniem zasady ograniczenia liczby uczniów
przebywających jednocześnie na stołówce oraz zasad ograniczenia
możliwości ewentualnego rozprzestrzeniania się wirusa. W tym celu:
a) stosuje się
zmianowe wydawanie posiłków,
b) w miarę
możliwości na stołówce powinni spożywać posiłki uczniowie tej
samej grupy,
c) w przypadku
braku możliwości organizacyjnych stosowania zasad z pkt 1 i 2
dopuszcza się spożywanie posiłków przez dzieci w salach
lekcyjnych.
6. Osoba
odpowiedzialna za podawanie uczniom posiłków obowiązana jest do
przeprowadzenia uprzedniej dezynfekcji powierzchni, na której
spożywany jest posiłek, a także sprzętów służących dzieciom
do jego spożycia.
7. Po każdym
posiłku blaty, stoły i poręcze krzeseł są dezynfekowane przez
personel sprzątający.
8. Wielorazowe
naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu,
w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać.
9. Cukier i inne
dodatki są wydawane przez obsługę. Na stołówce nie obowiązuje
samoobsługa.
Procedura postępowania na wypadek podejrzenia wystąpienia
objawów choroby COVID-19
§ 1
1. Do pracy w
szkole mogą przychodzić jedynie zdrowe osoby, bez jakichkolwiek
objawów wskazujących na chorobę zakaźną COVID-19.
2. Do szkoły
może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących
infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na
kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
3. Wychowawcy
klas, a w razie ich nieobecności nauczyciele przeprowadzający
pierwsze zajęcia z grupą w danym dniu, przeprowadzają badanie
temperatury ciała ucznia przy pomocy termometru bezdotykowego.
Termometr podlega dezynfekcji po użyciu w danej grupie.
4. W razie
wykrycia u ucznia podwyższonej temperatury ciała, powyżej 37,5ºC,
wychowawca kontaktuje się z rodzicami dziecka (opiekunami prawnymi)
w celu odebrania ucznia ze szkoły. Do czasu przybycia rodziców
ucznia umieszcza się w odrębnym pomieszczeniu.
5. Jeżeli
pracownik szkoły zauważy u ucznia objawy mogące wskazywać na
infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączkę,
kaszel, należy umieścić ucznia w odrębnym pomieszczeniu i
niezwłocznie powiadomić rodziców (opiekunów prawnych) o
konieczności odebrania ucznia ze szkoły.
§ 2
1. Pomieszczenie
o którym mowa w § 1 pkt 6 i 7 zapewnia min. 2 m odległości od
innych osób. Pomieszczenie jest wyposażone w środki ochrony
osobistej oraz płyn dezynfekujący. Dostęp do pomieszczenia mają
wyłącznie pracownicy szkoły oraz izolowani uczniowie.
2. Po każdym
użyciu pomieszczenia przez ucznia, u którego podejrzewano
wystąpienie objawów choroby COVID-19, pomieszczenie powinno zostać
zdezynfekowane przez personel sprzątający przy zastosowaniu
wszelkich środków ochrony osobistej.
§ 3
1. W sytuacji
odbioru przez rodziców lub opiekunów prawnych odizolowanego
uprzednio ucznia należy upewnić się, że nie będzie miał
kontaktu z innymi uczniami, pracownikami szkoły lub osobami trzecimi
znajdującymi się na terenie szkoły.
2. W sytuacji
wystąpienia u ucznia lub pracownika szkoły objawów COVID-19,
personel sprzątający powinien przeprowadzić, przy zachowaniu
środków ochrony osobistej, dodatkowe czynności dezynfekujące w
budynku szkoły. Obszar, w którym poruszał się i przebywał
pracownik, należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie
z funkcjonującymi w placówce procedurami oraz zdezynfekować
powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.) oraz
zastosować się do indywidualnych zaleceń wydanych przez
inspektorat sanitarny.
§ 4
1. Pracownicy
szkoły zostają poinstruowani, że w sytuacji wystąpienia
niepokojących objawów choroby zakaźnej COVID-19 powinni pozostać
w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej
opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, a w razie
pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112
i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
2. W przypadku
wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy
niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych powinien on
skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki
zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną).
3. W sytuacji
potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy
stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora
sanitarnego.
Z treścią
niniejszej procedury zaznajamia się pracowników szkoły oraz
rodziców / opiekunów prawnych uczniów.
Procedura organizacji przerw oraz dyżurów nauczycieli na
przerwach
1. Nauczyciel w
klasach I–III organizuje przerwy dla swoich uczniów w interwałach
adekwatnych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż co 45 min.
2. Jeżeli
pozwalają na to warunki atmosferyczne zaleca się korzystanie przez
uczniów w czasie przerw z boiska szkolnego oraz pobyt na
świeżym powietrzu na terenie przyszkolnym szkoły (np. wybieg –
dyżur nad uczniami pełni każdy nauczyciel kończący zajęcia w
tej klasie, który odprowadza uczniów po przerwie do sali).
3. Uczniowie
klas IV-VIII spędzają przerwy w miarę możliwości w klasie bez
konieczności przemieszczania się pod opieką nauczyciela kończącego
zajęcia w danej klasie ( nauczyciel pełni dyżur).
4. Uczniowie
klas 4, 6, 7 i 8 po skończonych zajęciach schodzą do szatni pod
opieką nauczycieli mających w tych klasach lekcje (pełnią dyżur
do czasu wyjścia uczniów z szatni).
5. Nauczyciele
informatyki oraz nauczyciele wychowania fizycznego zobowiązani są
do zabierania uczniów z sali po przerwie (uczniowie czekają w sali
na nauczyciela informatyki lub nauczyciela wychowania fizycznego pod
opieką nauczyciela kończącego zajęcia w tej klasie).
6. Szczegółowe
dyżury szkolne określone są w odrębnym regulaminie.
7. Podczas
przerw obowiązuje wietrzenie sal, a w razie potrzeby także w czasie
lekcji.
8. Uczniowie
korzystający z przestrzeni wspólnej (korytarz, szatnie) oraz z
toalety zachowują dystans między sobą, nie chodzą parami. Zaleca
się (Obowiązuje) korzystanie z własnych maseczek w przestrzeniach
wspólnych szkoły.
9. Zadaniem
nauczyciela dyżurującego jest dbanie o to, aby uczniowie przebywali
w czasie przerw wyłącznie w swoim gronie, bez kontaktu z
uczniami z innych klas, aby w miarę możliwości ograniczyć
ewentualne rozprzestrzenianie się wirusa.
10. Na terenie
szkoły należy zachować dystans między pracownikami w
przestrzeniach wspólnych (pokój nauczycielski, korytarze, szatnie).
Dyrektor Szkoły
Anna Nabrdalik